Skip to content
Engine Software Lead Mads-Andreas Mo, Chairman Joachim Schmidt og recovery engineer i Propulse NTNU Alexander Field. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC
ESA BIC Space Romfart

Klart for første rakettoppskyting fra Tarva - Spaceport Trøndelag

Lars Bugge Aarset, romkorrespondent
Lars Bugge Aarset, romkorrespondent |

Raketten Heimdall skal etter planen skytes opp fra Tarva i månedsskiftet juli–august 2025. Raketten er 5,8 meter og veier 150 kilo. Dette blir Propulse NTNU sin første rakettoppskyting fra norsk jord og markerer et nytt skritt mot verdensrommet.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (8)
Leder i Propulse NTNU, Joachim Schmidt med rakettens nose cone. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Oppskytingen blir en milepæl for rakettmiljøet ved NTNU. Tidligere har Propulse NTNU testet og skutt opp raketter i utlandet. Med Heimdall tar studentene kontrollen hjem til Trøndelag.

– Vi har lenge hatt en drøm om å kunne skyte opp fra norsk jord. Nå ligger alt til rette for at det kan skje. Dette er et nytt trøndersk skritt mot verdensrommet, sier Propulseleder Joachim Schmidt.

Oppskytingen er planlagt i perioden 28. juli til 3. august 2025.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (30)
Motoren har en skyvkraft på 8kN. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Mot verdensrommet med lystgass og sprit

Heimdall er Propulse NTNU sin syvende rakett, og den tredje som bruker væskedrivstoff. Motoren går på en blanding av lystgass og etanol.

– Heimdall går bokstavelig talt på lystgass og sprit, sier Schmidt.

Raketten er 5,8 meter lang og veier 150 kilo. Motoren har en brenntid på syv sekunder som skal bringe raketten 5 500 meter til værs. Ved brenntidens slutt er hastigheten rundt 1 800 kilometer i timen.

Heimdall er utviklet over ti måneder med mer enn 75 000 arbeidstimer fra 70 aktive studenter og 15 mentorer, som henter kompetanse fra fysikk, kybernetikk, maskin, elektronikk, økonomi og markedsføring ved NTNU.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (48)
Engine Software Lead, Mads-Andreas Mo. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Les også: Propulse NTNU avduket Heimdall

Heimdall – vokteren mellom himmelen og jorden

Raketten er oppkalt etter Heimdall, guden i norrøn mytologi som vokter Bifrost, regnbuebroen mellom jorden og gudeverdenen.

- Navnet symboliserer både vakthold og forbindelsen mellom jorden og himmelen, et passende navn for en rakett som skal bane vei mot verdensrommet, forteller Joachim Schmidt.

DSC_4088Fra avdukingen av Heimdall. Foto: Propulse NTNU

Oppskyting fra Tarva – Spaceport Trøndelag

Oppskytingen skjer fra Tarva, en øygruppe utenfor Trøndelagskysten, ikke langt fra fra Luftforsvarets kampflybase på Ørlandet. På grunn av at Tarva er en øy, vil raketten lande i sjøen. Størsteparten av komponentene i raketten er derfor utviklet for også å tåle landing i vann.

Beliggenheten gir unike testforhold og har gjort det mulig for Propulse NTNU å etablere et tett samarbeid med både Forsvarsbygg og Luftforsvaret.

30-control_room_tarvaKontrollrommet på Tarva, Spaceport Trøndelag. Foto: Propulse NTNU

Propulse NTNU omtaler Luftforsvarets anlegg på Tarva som Spaceport Trøndelag og ser på området som en strategisk plattform for fremtidig rakettutvikling og testing i Norge.

– Vi har tilgang til sengeplasser, brakker og arealer der vi kan etablere kontrollrom, verksted og oppholdsrom. Det gir oss en unik mulighet til å gjennomføre både testing og oppskyting lokalt, og bygge opp en varig norsk testarena for studentdrevet romfart, forteller Schmidt.

11-launch_site_tarvaLaunchsite Tarva. Foto: Propulse NTNU

Sørlandssatellitt som nyttelast

Propulse NTNU har fra før et tett samarbeid med Orbit NTNU, som utvikler og bygger satellitter. Denne gangen skal de imidlertid sende opp en satellitt fra en helt ny aktør, Interstellar Space ved Universitetet i Agder.

Nyttelasten er en tre kilo tung 3U cubesat, en standardisert nanosatellitt med målene 10x10x30 centimeter. Det er den første satellitten fra studentmiljøet ved UiA, og markerer starten for Interstellar Space, en organisasjon bestående av teknologistudenter, hovedsakelig fra Campus Grimstad.

– Vi er en liten gruppe og dette er vårt første prosjekt, forteller Johannes Leirgul, CTO i Interstellar Space.

Satellitten er utstyrt med sensorer for akselerasjon, temperatur og luftfuktighet, og skal samle data under oppskytingen.

- Målet er både å teste teknologien og å bygge erfaring for en fremtidig satellitt i bane, sier Leirgul.

Både Interstellar Space og Propulse NTNU er del av Norwegian Space Technology Collective NORSTEC, som er et nasjonalt studentnettverk for tekniske romorganisasjoner. Gjennom samarbeid, praktisk erfaring og tverrfaglig læring skal NORSTEC styrke Norges fremtid i romsektoren.

– Propulse har vært en avgjørende støttespiller for oss. De har gitt oss muligheten til å vise hva vi får til, og det betyr mye for en helt fersk organisasjon, sier Leirgul.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (32)
Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Viktige samarbeidspartnere

Propulse har verdifull støtte fra en rekke samarbeidspartnere.

- Norbit har maskinert rakettens styrefinner og finnebraketter, mens Radionor lar oss bruke deres radiosystem både i raketten og som bakkestasjon for å oppnå kontakt med raketten under flight, forteller Schmidt.

- Dette er et interessant og spennende prosjekt for oss å bidra i, sier Vigdis Stoum i Radionor. Det er viktig for oss å ha god kontakt med studentmiljøet. Dette også første gang våre radioer testes i en rakett, forteller hun.

Både Norbit og Radionor er medlemsbedrifter i NORDSEC.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (25)
Fallskjermen skal bringe Heimdall trygt ned igjen. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

I tillegg har prosjektet fått god hjelp av Pål Bergan og SkyDesign i Tønsberg i utviklingen av rakettens recoverysystem. SkyDesign leverer fallskjermutstyr og tilrettelegging for bremsefallskjerms- og recoverysystemer.

- Bremsefallskjermen utløses ved toppunktet i 5 500 meters høyde før nedstigningen starter, mens rakettens hovedfallskjerm skal åpne 500 meter over havoverflaten, forteller Alexander Field som er recovery engineer i Propulse.

I tillegg skal tre flottører blåses opp for å holde raketten flytende etter landing i sjøen.

- Hos Luftforsvaret på Ørlandet har vi også fått studere bremsefallskjermen til F-35. Det har gitt oss viktig inspirasjon til utviklingen av landingssystemet for Heimdall, forteller Schmidt.

- Det har vært moro å jobbe med denne engasjerte gjengen, sier Pål Bergan. De har jo mange teoretiske løsninger, så da er det gøy å bidra med praktisk erfaring også. Så håper vi selvfølgelig at alt fungerer som planlagt også, legger han til.

Les også: Propulse NTNU besøker F-35 og Fosen Tools

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (68)
Recovery engineer Alexander Field. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

- Et enormt potensial

– Vi ser et enormt potensial i studentmiljøene som drivkraft for Norges neste romgründere, sier Linda Cathrine Hald, EU-rådgiver og romfartsklyngeleder i Fremtidens Industri.

- Flere av disse miljøene har nå fått tettere tilknytning til ESA BIC Norway som er European Space Agency sitt inkubasjonsprogram for romrelaterte oppstartsbedrifter og den regionale innovasjonspartneren Fremtidens Industri, forteller hun.

Gjennom veiledning, nettverk og støtte til kommersialisering bidrar ESA BIC til at teknologi utviklet i studentmiljøene kan videreføres i nye selskaper innen både oppstrøms- og nedstrømssegmenter av romnæringen.

- Prosjekter som Heimdall og miljøet rundt Propulse NTNU viser hvordan studentdrevne initiativ er i ferd med å bli viktige spirer til ny romindustri i Norge, forteller Hald.

- Gjennom ESA BIC Norway og vårt arbeid i Fremtidens Industri, ønsker vi å hjelpe prosjekter som Propulse til å vokse videre og bli en del av den nasjonale satsingen på romindustri, legger hun til.

Les også: Studentorganisasjoner utforsker romfartsmuligheter med ESA BIC

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (59)
Anders Holtan, Joachim Schmidt og Alexander Field i i Propulse NTNU. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Deltar på Forsvarskonferansen

Propulse NTNU er medlem i NORDSEC. Sammen med satellittorganisasjonen Orbit NTNU, droneorganisasjonen Ascend NTNU, flyingeniørlinjen og NTNU Samfunnssikkerhet stiller de både med stand og deltakere på Forsvarskonferansen 24. september.

– Vi gleder oss til å vise fram hva vi har fått til og møte aktører som er opptatt av teknologiutvikling i forsvarssektoren. Studentmiljøet har mye å bidra med, sier Schmidt.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (69)
Heimdalls recoverymodul. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC

Om Propulse NTNU

Propulse NTNU er en studentdrevet rakettorganisasjon ved NTNU i Trondheim. Siden 2018 har studentene samarbeidet om å designe, bygge og teste avanserte raketter, med særlig fokus på væskedrevne motorer.

Organisasjonen har markert seg internasjonalt, blant annet med deltakelse i European Rocketry Challenge og Spaceport America Cup. I 2023 lanserte de Bifrost, Norges første væskedrevne studentrakett. I 2024 fulgte Valemon, 4,5 meter høy rakett med nesten 8kN skyvkraft.

Propulse gir studentene praktisk erfaring i tverrfaglige team og bygger verdifull kompetanse for fremtidens romfartsindustri. Målet er klart: Å ta Norge et steg nærmere verdensrommet.

Propulse NTNU Foto Lars Bugge Aarset NORDSEC (21)
Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC


Tekniske data

  • Lengde: 5,8 meter
  • Vekt: 150 kg
  • Drivstoff: Lystgass og etanol
  • Nyttelast: 3U nanosatellitt (10 x 10 x 30 cm)
  • Skyvkraft: 8kN
  • Maks hastighet: 1800 km/h
  • Oppskytingshøyde: 5,5 km
  • Nyttelast: 3U nanosatellitt (10 x 10 x 30 cm)
  • Vekt nyttelast: 3 kg
  • Antall utviklingstimer: Over 75 000 
  • Oppskytingssted: Tarva – Spaceport Trøndelag

Se test av rakettmotor

Test av rakettmotor. Foto: Propulse NTNU

Vil du vite mer?

Kontakt 
Joachim Schmidt, leder Propulse NTNU
Telefon:+47 90816015
E-post: joachim.schmidt@propulsentnu.no 
propulse.no/Projects/Heimdall 

 

Share this post