
Studentorganisasjoner utforsker romfartsmuligheter med ESA BIC
Hvordan kan studentdrevne teknologimiljøer bli en del av Europas romfartsindustri?
Det var temaet da Propulse NTNU, Orbit NTNU og Ascend NTNU deltok på informasjonsmøte om ESA BIC, arrangert av Fremtidens Industri.
EU-rådgiver Linda Cathrine Hald i Fremtidens Industri. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC
ESA BIC som springbrett
ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) gir støtte til oppstartsbedrifter som bruker romteknologi eller romrelaterte data i utviklingen av nye løsninger på jorda. Programmet tilbyr finansiering, teknisk bistand, forretningsveiledning og tilgang til et europeisk nettverk. For teknologimiljøene i NORDSEC kan dette åpne døra til kommersialisering og industriell utvikling av prosjekter som i dag springer ut av studentfrivilligheten.
Møtet ble ledet av EU-rådgiver Linda Hald fra Fremtidens Industri, som gjennomgikk hvordan ESA BIC fungerer, hvem som kan søke, og hvilke muligheter som finnes for studenter og nyetablerte teknologibedrifter i Norge.
- ESA BIC er en fantastisk mulighet for studentene å få ideene sine ut i verden og teste ut hvordan de kan fungere kommersielt – også innen romindustrien, sier EU-rådgiver Linda Cathrine Hald i Fremtidens Industri.
- Gjennom koblingen til innovasjonsøkosystemet hos oss i Fremtidens Industri kan studentene lettere finne støtte, få hjelp til utvikling og ikke minst komme inn i et sterkt nettverk. Det gjør at gode studentprosjekter kan vokse videre og bli viktige aktører i rom- og teknologinæringen, legger hun til.
Dronesverm, rakett- og satellittoppskytinger
Studentorganisasjonene som deltok har allerede en imponerende aktivitet. Propulse NTNU arbeider med en ny rakett som skal skytes opp fra Trøndelag i juli.
- Raketten blir seks meter lang og vil bli avduket i juni, forteller Joachim Jerg Schmidt fra Propulse NTNU.
Joachim Jerg Schmidt fra Propulse NTNU. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC
Orbit NTNU planlegger oppskyting av to satellitter – Framsat er klar for oppskyting fra Andøya, mens Biosat er et mer langsiktig prosjekt med oppskyting lenger frem i tid.
Ascend NTNU har nylig utviklet en autonom dronesverm bestående av fire droner, som skal konkurrere i IARC – International Aerial Robotics Competition – i Alabama i august.
- Om kort tid kan vi også fortelle en ny og spennende nyhet, sier Oliver Hole Ekelund fra Ascend NTNU, uten at han kan røpe mer nå.
En viktig døråpner
Flere av deltakerne ser ESA BIC som en viktig døråpner.
– Dette er et godt første steg og et flott initiativ. Det er verdifullt å kunne vise nye medlemmer hvilke muligheter som finnes lokalt, sier Joachim Jerg Schmidt fra Propulse NTNU. – Vi bør i tillegg planlegge et eget ESA-arrangement til høsten, sier han.
– Det var spennende å høre mer om mulighetene innen innovasjon og kommersialisering, sier Oliver Hole Ekelund fra Ascend NTNU. – Slike initiativ gir oss både kunnskap og inspirasjon til å se videre enn selve konkurranseprosjektene, legger han til.
Oliver Hole Ekelund, Ascend NTNU. Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC
Deltar på Forsvarskonferansen
Orbit NTNU var representert ved Erwan Barzic, Teodor Nørstebø-Vartdal og Herman Castberg. Fra Ascend NTNU deltok, i tillegg til Ekelund, også Ole Khristian Brettingen og Christoffer Lauritz Wandem.
Alle tre organisasjonene er medlemmer i NORDSEC og vil også være på plass både som deltakere og med stand under Forsvarskonferansen i regi av NORDSEC 24. september.
Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC